Stop op bouw grondgebonden woningen?

25 februari 2022

In Gemert-Bakel is het voor nieuwkomers op de woningmarkt, die niet beschikken over een dikke portemonnee, bijna onmogelijk om iets te huren of te kopen. Dit moet anders volgens de PvdA.

Om dit op te lossen moet vooral doorstroming op gang komen. Het principe van “bouwen, bouwen, bouwen” lost de acute woningnood niet op en de meeste nieuwe woningen zijn alleen toegankelijk voor kapitaalkrachtige starters en inwoners die zelf een woning bouwen. Om deze doorstroming op gang te brengen moet het met name voor ouderen, die vaak nog in relatief grote (huur)huizen wonen, aantrekkelijker gemaakt worden om betaalbaar dichtbij (toekomstige) zorg te gaan wonen.

Alhoewel er al bijna 20 jaar wordt geroepen dat ongeveer 30 tot 40 % van de gebouwde woningen in de sociale sector moet vallen, is hier in de praktijk nauwelijks iets van terecht gekomen. In het nieuwe plan voor 288 woningen op Doonheide worden deze percentages ook niet gehaald. De vraag is of je iets anders had moeten verwachten van een projectontwikkelaar die 8,5 hectare bouwgrond kan kopen. Als PvdA willen we er dan ook voor waken dat Keizersberg niet vrijkomt als bouwlocaties voor deze ondernemer. Het woonprobleem wordt daarmee zeker niet opgelost en potentieel zelfs verergert.

Om betaalbaar bouwen én wonen, alsmede de verhouding tussen de sociale en vrije sector beter op orde te krijgen, moet volgens de PvdA onze gemeente zélf weer een actieve grondpolitiek gaan voeren. Dit sámen met een van onze partners, woningbouwcorporatie Goed Wonen. Alleen samen kunnen we de doorstroming weer op gang proberen te krijgen, door zo veel mogelijk goede, betaalbare sociale huurwoningen te ontwikkelen.

Gezien het belang van een goede woningmarkt binnen onze gemeente, vinden wij dat de gemeenteraad zélf prestatieafspraken met Goed Wonen moet maken. Zo nemen we de regie weer in eigen hand. Daarnaast moet er volgens de PvdA ook uitdrukkelijk gekeken worden naar relatief snel te realiseren alternatieve woonvormen, zoals Tiny Houses en (tijdelijke) container- of prefabwoningen. Dit alles om het woon- en vestigingsklimaat van onze mooie gemeente verder te verbeteren.

Om maximaal in te kunnen op doorstroming binnen de bestaande bouw en (huur)mogelijkheden voor starters wil de PvdA in Gemert-Bakel dat bijvoorbeeld de komende twee jaar alleen akkoord wordt gegaan met bouwplannen die het voorgaande bevorderen. Concreet betreft dit dan dus betaalbare appartementen voor oud & jong. Maar ook alleen maar toestemming voor het bouwen van grondgebonden woningen, indien het bouwplan voldoet aan de verdeelsleutel 40 / 60 % als het gaat om de verhouding tussen woningen voor de sociale en vrije sector. Dit moet vanaf het begin onderdeel van het plan zijn en niet eerst vrije sector woningen bouwen om snel geld te verdienen en pas later de sociale woningen bouwen, omdat de ervaring leert dan vaak vertragingen optreden in de daadwerkelijke bouw van deze sociale woningen.

PvdA Gemert-Bakel: Sterk & Sociaal, óók lokaal!

Olaf Palmen
nummer 2 op de lijst