De energiecrisis.

19 oktober 2022

Prijzen die alsmaar duurder worden, de energiecrisis en de inflatie, dat houdt ons allemaal bezig. Bij de PvdA Gemert-Bakel zijn wij bezorgd over wat er aan de hand is in Nederland. Maar wij maken ons nog meer zorgen over wat er aan de hand is achter de voordeuren van Gemert-Bakel. Als je niet begrijpt waar de hoge prijzen vandaan komen en wanneer het zal stoppen. Als je niet weet hoe je vandaag de energierekening kan betalen en de winter er nog aan moet komen. Woede, verdriet, wanhoop, het zal voor menig inwoner van Gemert-Bakel zo voelen.

Een bericht dat ons bijvoorbeeld bereikte is dit:

“Ik ben 80 jaar en huur een kleine woning in Gemert. Ik heb een pensioen van €180 en een AOW-uitkering van €1261. De kredietbank ontvangt mijn pensioen en AOW en betaalt al mijn rekeningen. Zo betaalt de kredietbank mijn energierekening van €135 per maand. Maandelijks maakt deze bank €80 als zakgeld over op mijn RABO-rekening. Ik dacht alles goed onder controle te hebben. Maar nu moet ik €520 per maand voor mijn energie gaan betalen. Ik weet me geen raad! Waar ik ook aanklop, niemand helpt me!”

De PvdA Gemert-Bakel snapt deze noodkreet helemaal. Er komt nu een energieplafond, een maatregel waar de PvdA en GroenLinks op hebben aangedrongen. Helaas zal dat niet alle pijn verzachten. Wij vinden dat juist de gemeente er in deze tijd van crisis voor haar burgers moet zijn. Wat er in Den Haag gebeurt is ingewikkeld en ver van ons bed. Wij vinden dat er hier in Gemert-Bakel een plek moet zijn waar je naar toe kunt gaan, zonder ingewikkelde formulieren.

Een plek waar de inwoners van Gemert-Bakel écht gezien en gehoord worden. Een plek waar samen naar oplossingen wordt gezocht, waar maatwerk kan worden geleverd. Ook als je bijvoorbeeld € 2,74 te veel inkomen had om in aanmerking te komen voor een energietoeslag van € 1300,- zoals ons ook ter ore is gekomen. Dit is toch oneerlijk!

Wij vinden dat de gemeente er snel achter moet zien te komen wie hulp nodig heeft en wat de problemen zijn. En geen regels opstellen waarachter men zich kan verschuilen. Niet alleen een 80-jarige, maar alle inwoners van Gemert-Bakel kunnen we niet in de kou laten zitten, letterlijk.

De PvdA Gemert-Bakel hoopt dat de partijen die nu aan zet zijn hiermee aan de slag willen en zullen gaan.

Ninon Kreutzer,

Voorzitter PvdA Gemert-Bakel

https://gemertbakel.pvda.nl/

[email protected]

https://www.facebook.com/gemertbakelpvda/