Energie-armoede: ook een uitdaging voor Gemert!

1 maart 2022

Het kan niemand ontgaan zijn… door de wereldwijde pandemie, spanningen in de wereld en te grote vraag naar gas zijn de energieprijzen de afgelopen maanden de pan uitgerezen. Het komt voor dat mensen moeten kiezen tussen een warme maaltijd of een warm huis. Simpelweg omdat ze het niet meer kunnen betalen.

De landelijke overheid heeft laten weten dat ze de gestegen prijzen voor een deel zullen compenseren door een verlaging van de energiebelasting, maar dit is niet genoeg! Nog steeds zullen grote groepen mensen hun energierekening niet (meer) kunnen betalen.

Wat de PvdA Gemert-Bakel betreft is er voor dit wereldwijde probleem ook een taak voor de gemeente weggelegd. Niet alleen door de burgers die écht knel zitten op financieel vlak te helpen met een bijdrage voor de energierekening, maar ook door mensen actief tips te geven om energie te besparen.

Zo weten veel mensen niet dat ze via de gemeente subsidie kunnen krijgen op de verduurzaming van hun huis. De kosten voor het verduurzamen van uw woning zijn in sommige gevallen zelfs aftrekbaar van de belastingen.

Mijn eigen energiecontract liep op 1 februari af. Mijn voorschot is van € 96,00 naar € 189,00 gegaan, althans dat was het voorstel van mijn leverancier. Een  verhoging van bijna 100% is voor sociale minima niet meer te betalen. Hier kan en mag onze gemeente haar ogen niet voor sluiten. Inwoners op, of net boven het sociale minimum inkomen krijgen dan wel een extra tegemoetkoming van 200 euro maar dit zet niet echt zoden aan de dijk.

Wat zou u zelf kunnen doen om op energiekosten te besparen?

Het is misschien een open deur, maar Korter douchen en het terugdraaien van de verwarming met één graad, kan op maandbasis vaak al vele euro’s schelen. Zo ook het opsporen van sluip verbruikers, dingen die ongemerkt aanstaan. Probeer daarnaast via een app van je energieleverancier ook zelf je verbruik in de gaten te houden, hiermee kun je bijsturen als dat nodig is.

Hebt u trouwens uw energievoucher al gebruikt?

De grootste tip voor nu is om geen nieuw contract af te sluiten voor bijvoorbeeld drie jaar. Dat betekent namelijk dat je de komende drie jaar het hoge energietarief van nu moet betalen, terwijl het goed kan zijn dat de tarieven in de tweede helft van dit jaar weer gaan dalen. Zodra de tarieven gaan dalen is het natuurlijk wél verstandig om weer een nieuw contract met vaste prijzen af te sluiten.

Dit soort tips horen eigenlijk niet via een artikel in dit nieuwsblad te worden verspreid, maar het is volgens de PvdA een taak van de gemeente om haar bewoners te voorzien van tips. Niet alleen op het gebied van verduurzaming of energie, maar op allerlei gebieden. Daarom pleit de PvdA voor een vrij toegankelijk loket waar burgers met vragen of problemen van allerlei aard, ook als dit verder gaat dan de verantwoordelijkheden van de gemeente, terecht kunnen.

De overheid moet er namelijk weer zijn voor de burger en zich realiseren dat zij in dienst staat ván de burger. Ook als dat betekent dat de burger een zetje de goede richting op moet krijgen naar bijvoorbeeld de juiste instantie. Enkel de reactie “daar zijn we niet voor, zoek het zelf maar uit” is verleden tijd.

PvdA Gemert-Bakel: Sterk & Sociaal, óók lokaal.

Peter Hurkmans
nummer 4 op de lijst

06 10 766 541

https://gemertbakel.pvda.nl/

[email protected]