LINKSAF BIJ AFSLAG BRAINPORT

13 maart 2022

Een linkse agenda voor de Brainportregio

Een samenwerking tussen GroenLinks en PvdA in de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel (PRO5), Eindhoven, Eersel, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze Leende, Helmond, Nuenen, Reusel – De Mierden, Someren, Son & Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Brainportbid: brede welvaart voor iedereen

Op veel plaatsen in onze regio is de vooruitgang voelbaar. Hier worden de uitvindingen voor de toekomst gedaan. Den Haag ziet dat ook. De Brainportregio heeft terecht een Mainportstatus gekregen. Daarmee komt de komende jaren veel geld beschikbaar voor onze regio. We staan nu voor een kruispunt: hoe willen we dat geld in regio verdelen? Het is cruciaal dat we dat geld inzetten op een manier die werkt voor mens én klimaat. Lusten en lasten moeten hand in hand gaan. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. En de vervuiler betaalt. GroenLinks en PvdA in de Brainportregio presenteren daarom een Brainportbid om dat te realiseren: we slaan linksaf.

Steeds meer mensen willen in onze regio wonen. Onze regio wordt ook internationaler door de komst van expats en internationale studenten. We staan voor een grote bouwopgave terwijl onze ruimte beperkt is. Door slecht kabinetsbeleid schieten de huizenprijzen en huren omhoog. Terwijl veel kenniswerkers naar onze regio worden gehaald tegen een stevig loon, werken anderen voor een flexcontract. Die grote verschillen in arbeidsvoorwaarden zijn niet uit te leggen. We zitten daarnaast midden in een klimaatcrisis. De urgentie om af te stappen van fossiele brandstoffen nog nooit zo groot als nu. We moeten onze regio flink vergroenen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Dat vraagt om een sterke lokale overheid die de belangen van inwoners behartigt. Goede voorzieningen zoals wonen, infrastructuur, sport, cultuur en groen zijn in de eerste plaats een taak van de overheid. In onze regio zijn de lusten en de lasten daarvan alleen niet in balans. Daarom vinden GroenLinks en PvdA dat het bedrijfsleven hieraan eerlijker moet meebetalen. Naast de lusten, ook verantwoordelijkheid nemen voor de lasten! Deze bijdrage stoppen we in een Brainportfonds waarmee we de doelen uit ons Brainportbid realiseren. Als dat niet vrijwillig gaat, zetten we hier onze lokale belastinginstrumenten voor in.

We zien vijf speerpunten om de komende jaren in te investeren. Die bundelen we in ons linkse Brainportbid.

  1.  Betaalbaar wonen

Van woningmarkt naar volkshuisvesting! De gemeente pakt regie om de wooncrisis tegen te gaan. Dus meer betaalbare woningen, meer sociale huur en het aanpakken van huisjesmelkers en speculanten. Grote bedrijven betalen mee aan de woningen voor hun werknemers.

  1. Actie voor klimaat

In Brainport lopen we voorop om klimaatverandering tegen te gaan. Innovaties uit Brainport krijgen ruim baan, maar daar staan harde klimaatdoelen tegenover. Grote bedrijven brengen hun uitstoot fors terug voor een leefbare aarde en schone lucht.

  1. Voorzieningen in buurten & kernen

In een fijne stad of fijn dorp moet er voldoende te beleven zijn. We investeren daarom in voorzieningen in buurten en kernen. Van theater tot sportveld, van ontmoetingscentrum tot levendige pleintjes. Niet als impuls voor het vestigingsklimaat, maar omdat we het leven voor mensen fijner willen maken.

  1. Eerlijk werk & inkomen

Iedereen die dat wil moet kunnen rekenen op een vaste baan en een eerlijk inkomen. De grote verschillen in arbeidsvoorwaarden in onze regio zijn niet uit te leggen. We willen daarom een quotum voor vaste banen bij de grote bedrijven. We gaan armoede en schulden tegen, ook door ruimhartig te zijn met de bijstand.

  1. Groen voor mens en dier

We moeten onze ruimte met steeds meer mensen delen. Juist nu de gevolgen van klimaatverandering steeds heviger worden, werken we aan een fijne leefomgeving. We vergroenen onze straten, pleinen en bedrijventerreinen. Steden en dorpen verbinden we door groen en natuur. Goed voor mens én dier.

  1. Innovatieve onderwijsregio

We zien bij heel veel belangrijke sectoren een tekort aan arbeidskrachten: in de techniek, energietransitie en publieke sector. We zijn een echte innovatieve onderwijsregio met MBO’s, HBO’s en een universiteit. Laten we daar gebruik van maken door met scholingsprogamma’s de talenten van onze inwoners, jong én oud, veel beter te benutten.